‘Harkt zich met wisselend succes door het leven’

Harkt zich met wisselend succces door het leven

Ik val er direct voor. Wat geweldig, dat iemand zoiets opschrijft, want, laten we eerlijk zijn, geldt dat niet voor iedereen? We kennen toch allemaal periodes dat het beter en dat het minder gaat? Is het niet op het professionele vlak, dan wel op het persoonlijke.

In de praktijk kan het ook behoorlijk door elkaar lopen. Ik ken zelf periodes dat het er van de buitenkant allemaal heel goed uitziet, maar dat er van binnen dingen knagen. En ook periodes dat het er van buiten misschien even niet zo goed uitzag maar dat ik van binnen het gevoel had dat ik belangrijke dingen aan het leren was, nieuwe inzichten opdeed en in ieder geval volop leefde. En niet dat het altijd zo door elkaar loopt, maar synchroon is het ook niet altijd. Wat heerlijk als iemand alle mooie schijn laat voor wat die is, en opschrijft: harkt zich met wisselend succes door het leven. Die wil ik leren kennen. Ik word er nieuwsgierig van . Wat gaat er goed en wat minder? Het klinkt als een interessant verhaal. Nodigt uit, blijft hangen: een mooie cliffhanger. Deze persoon maakt vast veel mee, van bergen en dalen, pieken en ravijnen.

Zelf word ik behoorlijk moe van alle experts en geweldige professionals die een enorme meerwaarde beloven en niet ophouden te vertellen hoe geweldig ze zijn. En, die vaak amper vragen naar de ander

Niet voor iedereen geldt echter dat een dergelijke quote goed uitpakt. ‘Nee’, zei iemand tegen me: ‘voor je het weet kom je over als een gefrustreerde huisvrouw, je moet succesvol zijn om je dit te kunnen veroorloven.’

Voor wie overtuigender wil worden in zijn profilering en zijn aantrekkingskracht als professional wil vergroten zijn deze punten een goede start:

  • Denk goed na over een korte openingszin: hiermee pak je de aandacht.
  • Ga jezelf nooit overschreeuwen en kies een manier die bij jou past.
  • Wees oprecht en draai er niet omheen. Mensen hebben weinig tijd.
  • Luisteren is essentieel. Door hier en daar een woord en term van de ander mee te nemen in je verhaal vergroot je de herkenbaarheid. Maar, verdwijn niet in de stijl van de ander. Blijf dicht bij jezelf.
  • Let op je lichaamshouding: sta op twee benen, hoofd recht en oogcontact. Non-verbale communicatie zegt meer dan honderd mooie woorden. Hoe mooi je openingszin ook klinkt, het komt niet over als het niet strookt met hoe je erbij staat.

Laat een reactie achter