Leiding geven: weet jij in welke rol je het meest uitblinkt?

Leiderschap kent vele rollen. Waar de ene leider uitblinkt in vernieuwing of netwerken, is de ander in z’n kracht als hij beleid kan uitrollen en implementeren en zorgen dat de afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd.

Het één is niet beter dan het andere en vrijwel niemand heeft alle rollen in zich. Afhankelijk van de situatie in de organisatie is het één soms wel handiger dan het andere.

In de juiste rol krijg je het meest energie

Het model van Quinn beschrijft acht leiderschapsrollen: de vernieuwer, netwerker, producent, koersbepaler, coördinator, monitor, teambouwer en coach. Niemand heeft alle rollen evenveel in huis. Afhankelijk van je persoonlijkheid ben je nou eenmaal meer een ‘vernieuwer’ of een ‘verankeraar’. Als je doet waar je goed in bent geeft dat energie. Als je een rol uitvoert die je minder ligt kan je dit wellicht wel leren maar zal het je altijd meer energie blijven kosten.

Het kennen van je eigen profiel en het snappen waar jouw kwaliteiten het best tot z’n recht komen is essentieel voor het bereiken van voldoening en succes. Dit kan op een eenvoudige manier: door het invullen van de leiderschapstest en het bespreken van de resultaten.

Zo ook voor Pascalle

Pascalle, (manager, 43 jaar) wilde pas op de plaats. Zij liep leeg in haar huidige rol als leidinggevende waarin zij voor haar gevoel teveel bezig was met monitoren, organiseren en brandjes blussen. “Ik wil het anders, nu kan het nog” zei ze. “Straks is het te laat”. Ze deed de leiderschapstest en in gesprek kwamen we daarna snel tot de kern. Pascalle kwam naar voren als iemand die graag netwerkt, open staat voor verandering en graag meewerkt aan het uitwerken van nieuw beleid. Haar leiderschapsrol bleek veel meer te liggen bij de netwerker en de koersbepaler dan bij de de coördinator en monitor.

Het maken van een goed overzicht gaf haar rust en helderheid. Ze voelde zich opgelucht en besloot op zoek te gaan naar een andere baan. Ze ging in gesprek met haar werkgever en wist op een goede manier afscheid te nemen. Ze is nu alweer een jaar aan het werk bij een andere werkgever in een managersrol die haar veel beter past. En dit tot ieders tevredenheid.

Wil jij ook weten welk profiel jou het best past? Wil je meer energie halen uit je werk als leidinggevende? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Laat een reactie achter