Onderbouwing

De vraag is: werkt het?

In de medische wetenschap wordt dan gevraagd: is er evidence?

Een groeiend aantal wetenschappelijke studies, gepubliceerd in vooraanstaande tijdschriften, toont aan dat een integraal programma betere resultaten biedt dan de afzonderlijke onderdelen, zelfs als je de resultaten bij elkaar optelt.

Een goed voorbeeld is het Ornish Lifestyle Program (VS) voor mensen met hart- en vaatziekten. Ornish gooide in de jaren ’80 en ’90 hoge ogen door met een holistisch programma door te dringen tot The Lancet en de JAMA (Journal of the American Medical Association).

Hij toonde aan dat met zijn interventie hart- en vaatziekten behandeld en zelfs teruggedraaid kunnen worden. Zijn programma wordt door ziektekostenverzekeraars in de VS dan ook volledig vergoed.

Het Ornish Lifestyle Program kent 4 aandachtsgebieden:
1. Voeding: een zogenaamd whole foods plant based diet (een volwaardig en plantaardig voedingspatroon).
2. Beweging: natuurlijke beweging, bij voorkeur 30 minuten of meer per dag.
3. Stress management: zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen.
4. Sociale steun: het effect van steun uit de groep.

Leefstijlgeneeskunde

Ook in Nederland is er groeiende aandacht voor Lifestyle Medicine of ‘leefstijlgeneeskunde’. Top-diëtiste en wetenschappelijk onderzoeker Wendy Walrabenstein  doet op dit moment wetenschappelijk onderzoek naar een multidisciplinair leefstijlprogramma voor patiënten met reuma. Veel nieuws kreeg ook het programma ‘Keer Diabetes2 Om‘. Maar liefst 87% van de deelnemers keerde zijn of haar diabetes helemaal of deels om en 38% kon de diabetesmedicatie stoppen.

Blue Zones Project

Observatiestudies naar de leefstijl van fitte 100-plussers geven ook veel inzicht. Een goed voorbeeld is het Blue Zones project van National Geographic. De betrokken topwetenschappers concludeerden dat een gezonde leefstijl  (zie kader) geassocieerd wordt met fysieke en mentale gezondheid. Welvaartsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2 en dementie komen in de Blue Zones (bijvoorbeeld in Japan en Griekenland) veel minder vaak voor dan in westerse landen. Ook wordt er meer gelachen, is er minder stress en lijken mensen veel betekenis te kunnen halen uit de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.

Kortom, voldoende evidence die de investering in lifestyle medicine rechtvaardigen. En dat allemaal met uitsluitend positieve bijwerkingen!

De ‘Power 9’ van de Blue Zones
1. Beweeg natuurlijk
2. Doel in het leven
3. ‘Down shift’ (minder slechte stress)
4. 80% regel: eet niet teveel
5. Eet plantaardig
6. Wine @5: 1 glaasje
7. Erbij horen
8. Geliefden/familie op de eerste plaats
9. ‘Right tribe’: goede sociale kring

Terug naar  het New Vitalitiy Program

Uit relevante studies

Circulation

"Sleep duration, mostly short sleep, and sleep disorders have emerged as being related to adverse cardiometabolic risk, including obesity, hypertension, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease."

Uit: St-Onge et al, 2016, Circulation.

The Journal of Urology

"Intensive lifestyle changes may affect the progression of early, low grade prostate cancer in men."

Uit: Ornish et al, 2005, The Journal of Urology.

"Among participants at high genetic risk, a favorable lifestyle was associated with a nearly 50% lower relative risk of coronary artery disease than was an unfavorable lifestyle."

Uit: Khera et al, 2016, The New England Journal of Medicine.

Contactgegevens

Nieuwegracht 25

3512 LC Utrecht

tel: 06-24981117
info@talenthuis.nl

Waarom het Talenthuis?

Bij het Talenthuis vind je professionele en betrouwbare coaching. Jouw vraag staat centraal en je vindt oplossingen om stappen te zetten in je loopbaan waardoor je meer energie krijgt en de dingen gaat doen die voor jou het belangrijkste zijn.

‘Iedereen heeft talent in huis’. Het is absoluut de moeite waard te investeren in jezelf en alles eruit te halen wat er in zit. Zodat je straks tevreden terug kan kijken en glimlachen.

Op de Nieuwegracht in Utrecht ben je van harte welkom en help ik je als je net even wat meer stuurkracht nodig hebt.

Ik heb 20 jaar werkervaring in profit- en non profit organisatie. Ik begeleid je dus zowel vanuit kennis als ervaring. Ook ben ik breed opgeleid en gecertificeerd als Noloc erkend loopbaan professional.
Meer over Ruerdje van Mierlo

Wat vinden klanten?