Super slapen: fit zijn om de juiste loopbaan keuzes te maken

Supe rslapen

Alleen als je goed voor jezelf zorgt kun je de beste versie van jezelf zijn: fit, bevlogen en zelf in de ‘driving seat’. Dat wordt mij steeds duidelijker. Een goede nachtrust is daarbij essentieel.

De laatste tijd gonst het dan ook rond het thema slaap. Regelmatig krijg ik klanten met een loopbaanvraag die niet goed meer slapen. Funest voor hun werk en heel erg ondermijnend als je de balans wilt opmaken en nadenkt over een nieuwe baan.

Zo ook recent Monique. Ze heeft een leidinggevende baan en twijfelt over de volgende stap in haar carrière. Het punt alleen is, ze slaapt al tijden slecht. Hierdoor is ze bekaf, gestrest, veel minder efficiënt dan anders en vergeet ze van alles. Ze weet het niet meer: Is het stress en moet ze daar wat mee of past haar baan haar gewoon niet? En wat dan wel?

Belangrijke besluiten moet je nemen uit kracht. Niet als alles je eigenlijk te veel is en je maar één ding wilt: uitrusten en wat meer tijd voor jezelf. Zo ook voor Monique.

Het nieuwe boek ‘Superslapen’ van Floris Wouterson biedt een goede start om voor eens en altijd korte metten te maken met ‘wakker liggen en piekeren, niet kunnen inslapen en onuitgerust opstaan’. Het is net uit en staat direct op nummer 1 bij Managementboek. Dat zegt wat, niet alleen over het boek maar ook over hoeveel mensen er dus kampen met vragen over goed slapen….

Goed slapen is nog belangrijker dan voeding en beweging beweert Floris Wouterson. Dat is nogal een boute bewering, maar zijn boek is echt leuk.

Hij doet iets bijzonders. Hij schrijft nml non-fictie, een boek over een onderwerp, en toch kon ik het niet wegleggen. Het is makkelijk te lezen, zeer informatief en direct toepasbaar.

Zijn belangrijkste tips heeft hij gegroepeerd rond een aantal kernthema’s. Ik heb de tips en inzichten die er voor mij het meest uitsprongen uit gehaald voor je.

Het meest prettige is dat Wouterson tips geeft hoe je al zijn inzichten stap voor stap kan integreren. Begin met 1% zegt hij. Dat is te doen.

Je eigen mindset en hoe je die managet om goed te slapen

 • Neem je eigen gewoontes rondom slapen onder de loep en
 • Creëer nieuwe gewoonten, herhaling bereidt je lichaam voor op wat gaat komen, in dit geval goed slapen. Probeer dus elke avond op dezelfde tijd te gaan slapen maar ook op dezelfde tijd op te staan.

De invloed van melatonine en myeline

 • Myeline zorgt dat gewoonten zo veel invloed hebben, ze maken een soort snelweg in je hersens. Daarom is veranderen van gewoonten lastig en zijn nieuwe gewoontes op de lange termijn super effectief.
 • Melatonine zorgt dat je goed kan slapen. Je activeert dit door ’s avonds rustig af te bouwen en geen schermen (telefoon/laptop) meer te gebruiken het laatste uur (anderhalf) voor je gaat slapen.

Zin en onzin over een goede slaapkamer

 • Maak van je slaapkamer een oase, een plek waar je heel graag bent.
 • Donker donker donker is essentieel. Geen lichtjes van apparaten laten aanstaan en verduisterende gordijnen.
 • Goede matras en beddengoed: niet op bezuinigen
 • Ruim je slaapkamer op en maak er een zo sereen mogelijke ruimte van zonder zaken die afleiden, zoals te veel boeken of erger: dozen met spullen waar nog iets mee moet.

De effecten van telefoon, laptop andere elektrosmog

 • Elke keer dat je op Facebook of andere social media kijkt saboteer je je slaap door de shot dopamine die dan vrijkomt.
 • De productie van melatonine wordt verstoord door elektromagnetische straling, veroorzaakt door o.a. je mobiele telefoon en tablet: maak je slaapkamer daarom zoveel mogelijk vrij van deze straling.

Hoe je efficiënt slaapt en dat dit voor iedereen net weer anders is

 • Je slaapt in cycli van anderhalf uur en gaat dan door vier fasen van slaap.
 • Je kan zelf uitvinden hoeveel uur slaap voor jou nodig is. Meer tips daarover in het boek of bij mij.

Effecten van voeding op slaap

 • Investeer in ‘echte voeding’, liefst biologisch
 • Vermijd suiker
 • Neem geen koffie en andere cafeïne houdende dranken na 14.00 uur
 • Drink overdag veel water
 • Je darmen blijken van grote invloed op je slaap. Zij produceren het grootste deel van de hormonen die je nodig hebt om goed te slapen: serotonine en melatonine
 • Zorg daarom voor een gezonde darmflora. Dit kan door gezonde voeding met voldoende rauwkost maar wordt tevens enorm gestimuleerd door een detox. De moeite waard om dus eens te proberen hoe dit bevalt. Je kan kiezen uit diverse manieren, waarover op internet veel te vinden is. Een goede manier is groene groenten detox.
 • Het gebruik van slaapmedicatie kent grote gezondheidsrisico’s. Beter niet doen.

Waarom (matig) bewegen zo belangrijk is voor een goede nachtrust

 • Ga liever overdag sporten dan ’s avonds, je lichaamstemperatuur stijgt en heeft vier uur nodig om weer te dalen tot normale niveau.
 • Neem 10.000-12.500 stappen per dag.
 • Start met krachttraining, dit is effectiever dan cardio. Krachttraining zorgt voor de beste hormonale respons. Het helpt je lichaam om meer anabole hormonen vrij te maken waardoor je beter slaapt.

De positieve effecten van rusten en ontspannen

 • Ons brein is verslaafd aan problemen, door regelmatig rust en nemen of te mediteren geef je je brein zowel de kans om deze te verwerken als dat je leert focussen op het hier en nu.
 • Als je geen rust neemt gedurende de dag komen de vragen en problemen ‘s nachts.

So far..

In het boek staan aan het eind van ieder hoofdstuk nog veel meer tips handig bij elkaar. Maar met een paar dingen beginnen is ook al heel wat.

Mijn klant Monique is direct gestart met een grote opruimbeurt van haar slaapkamer, opnieuw gestart met meditatie en loopt iedere dag net wat langer met haar hond door het bos. Haar mobiele telefoon ligt niet meer op haar kamer en zet ze een uur voor het slapen uit. Het goede nieuws: het lijkt te werken. Ze heeft vannacht beter geslapen dan lange tijd. Ze is super gemotiveerd om verder te gaan.

Meer weten? Kijk bij managementboek.nl voor meer info.

Dit artikel is ook verschenen als bookreview bij managementboek.nl

Ruerdje van Mierlo is oprichter van het New Vitality Program, een leefstijlprogramma gebaseerd op de 6 pijlers van vitaliteit. Slaap vormt één van de 6 pijlers. Daarnaast is zij loopbaancoach voor 30-ers en 40-ers en bestuurslid van Noloc, beroepsvereniging van Loopbaan professionals.

Laat een reactie achter