Vergeet niet te oogsten: de eerste stap bij loopbaanvragen

Vergeet niet te oogsten

Twee incidenten maakten dat ik stopte. Om meer om me heen te kijken en te realiseren wat er allemaal al is.

Als eerste: ik kwam er gisteren opeens achter dat ik geen idee heb hoeveel appels er in onze appelboom hangen dit najaar. Ik weet wel heel goed welke klussen ik nog wil gaan doen en wat er nog beter zou kunnen in mijn tuin maar dus niet hoe het met mijn appels gaat.

What’s the point zal je misschien denken. Het punt is dat we vaak vergeten te oogsten. We zijn zo bezig met datgene dat we nog willen bereiken dat we niet of niet genoeg zien wat er is.

Een overfocus op wat ontbreekt of allemaal nog beter kan. Herkenbaar?

Het tweede voorval was van heel andere aard.  Het trof mij gisteravond. We lieten de hond uit en troffen een straalbezopen man op straat aan. Hij viel af en toe en was aan het bellen met zijn zus die hem naar de huisartsenpost probeerde te dirigeren.

Het ging niet. Hij kon echt niet meer. We liepen een eindje met hem mee. Ik ondertussen met zijn zus aan de telefoon, hij strompelend en met helse pijnscheuten in zijn hart. Bij de rotonde stortte hij in. Hij had zo’n spijt. Hij had gedronken, drugs op en voelde zich hoogst ellendig. Hij was wel heel vriendelijk en daarom bleven we denk ik ook. Hij schaamde zich zo en riep dat hij ‘niet meer kon’. Hij had duidelijk serieuze problemen. We belden 112 en lieten hem uiteindelijk in veilige handen achter.

Maar eenmaal thuis realiseerde ik me hoe fijn het is een thuis te hebben, dierbaren, familie, kinderen en een lekker bed waar ik gewoon in kan kruipen. Eigenlijk, in andere woorden, hoeveel er te oogsten is.

Als je een nieuwe stap wilt maken in je loopbaan, start dan met oogsten! Het is niet alleen leuk maar ook heel zinvol.

Bij loopbaancoaching begin ik vaak met de loopbaanbiografie. We kijken samen naar wat je gedaan hebt. Naar waar je blij van werd. We gaan in op je kwaliteiten en wat je hebt weten te bereiken. Kortom, naar wat voor een mens je bent geworden.

Vaak geeft dat ook een gevoel van oogsten. Het is namelijk vaak meer dan je denkt. Door de ratrace van alledag staan we niet zo vaak bij stil, vinden we het gewoon. Maar als je terugkijkt en inzichtelijk maakt wat je hebt gedaan is dat bij dertigers en veertigers heel wat.

Een mooie vraag voor jezelf is bijvoorbeeld: Wat is nu ongemerkt onderdeel van mijn leven waar ik eerder veel moeite voor heb moeten doen?

Ben je gezond? Heb je gelachen? Waar ben je trots op?

‘Genieten van wat er is’. Grrr pffff. Als iemand dat tegen me zet krijg ik meestal de kriebels. Ik word hier heel allergisch van.

En toch, in andere woorden dan voor mij, je realiseren wat er allemaal al is, is zo gek nog niet.

Het duurt vast niet lang, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Ik moet lachen. We zullen zien.

 

Wil je ook aan de slag? Mail me en ik stuur je gratis en vrijblijvend een handig format om zelf aan de slag te gaan met jouw loopbaanbiografie. Direct een sessie boeken om samen aan de slag te gaan? Kan ook.

Laat een reactie achter