In zes stappen weten wat je wilt

Vergoedingsmogelijkheden coaching

Gelukkig zijn er verschillende vergoedingsmogelijkheden voor coaching. Zo zijn er meerdere manieren om toegang te krijgen tot een coachbudget. Zie hieronder voor de meest voorkomende manieren. Ik leg je graag uit wat je bij het Talenthuis kan verwachten en wat de aanpak voor jouw specifieke vraag kost.

Optie 1: check je CAO

Vakbonden en werkgevers (in o.a. de bankensector) zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. Goed nieuws, want de kans is aanwezig dat in uw CAO een coachbudget is opgenomen. Dit bedrag is dan ieder jaar gereserveerd door je werkgever en kan na overleg met je werkgever vrij besteed worden aan coaching of loopbaanbegeleiding. Het meest voorkomende bedrag is 500,- per
jaar. Je kunt je CAO online vinden of bij je HR manager opvragen.

Optie 2: Ga de mogelijkheden na bij je HR manager

HR of personeelszaken beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling heer goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR managers! Heb je nog niet om een coachbudget gevraagd? Je kan sowieso alvast een gratis oriënterend gesprek plannen. Je kan dan met mij (tijdens het gratis oriënntatie gesprek of tijdens een coachgesprek als je al bent begonnen met je traject) uitdenken hoe je jouw coachbudget met je HR manager kunt bespreken. Ik kan natuurlijk ook een passende offerte voor de HR manager maken waarin duidelijk het nut en doel van de coaching staan vermeld.

Optie 3: Ga de mogelijkheden na bij je manager of directeur

Soms gaat niet de HR manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar uw manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kan je gerust eerst een gratis oriënterend gesprek plannen met een coach zodat de coach je kan helpen met een plan en een offerte voorstel die je dan daarna kan overleggen met de directeur of leidinggevende.

Optie 4: Belastingaftrek voor ondernemers

Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.

Optie 5: Belastingaftrek voor particulieren

Wie betaalt de kosten als je particulier bent?

In sommige gevallen zijn de kosten aftrekbaar bij je jaarlijkse inkomstenbelasting. Echter stelt de regering daar harde eisen aan zoals dat de coaching geheel bedoelt moet zijn voor je loopbaan of beroep. Voor je hobby een coaching volgen kun je wel op eigen kosten doen, maar is niet aftrekbaar bij de belasting.

De loopbaancoaching is je om op weg te helpen om aan een (nieuwe) baan te komen of in je huidige werk je verder te ontwikkelen.

Even op een rij:

  • Het moet over je loopbaan of beroep gaan
  • De kosten moeten jou of jouw partner drukken. Indien een ander, bijvoorbeeld je werkgever de kosten betaald, dan heb je geen recht op aftrek
  • De drempel is 250 euro. De kosten boven de 250 euro zijn aftrekbaar
  • Het maximale bedrag dat in 2020 waar je in aanmerking komt is € 15.000
  • Het leertraject dat je volgt is onder begeleiding en toezicht van een bevoegde (leraar/coach)

Aftrek studiekosten in 2020

Aftrek studiekosten 2020 verdwijnt nog niet. Het kabinetsvoornemen van Rutte 2 om dat per 1 januari 2019 de aftrekpost studiekosten en scholingsuitgaven af te schaffen is eerst doorgeschoven naar 2019 en met de Miljoenennota 2019 (Prinsjesdag 2019) naar het jaar 2020.

Check altijd voorafgaand bij de Belastingdienst of bij je boekhouder in hoeverre de kosten aftrekbaar zijn.

Lees verder op de website van de Belastingdienst.

Optie 6: particulier tarief

We bieden naast ons zakelijk tarief ook een particulier tarief als je geen zakelijk coachbudget krijgt of als deze op is.