Waarom je auto wel en jij niet?

waarom je auto wel en jij niet

Auto’s doen we 1 x per jaar door de APK. Onderdelen worden gecontroleerd en waar nodig vervangen of aangevuld met koelvloeistof. Alles om te voorkomen dat je aan de kant van de weg komt te staan.

Waarom doen we dat wel voor onze auto en niet voor onszelf?

Ik hoor te vaak mensen in mijn praktijk die zeggen “was ik maar eerder begonnen”

Zo ook Thijs. Hij belde op dat hij direct wilde langskomen. Thijs is een oude cliënt van mij die een paar jaar geleden de balans opmaakte. Hij is een ambitieuze zakenman en heeft werk met veel verantwoordelijkheid.

Aan de buitenkant zie je niets. Thijs is succesvol, ziet er goed uit. Hij golft met relaties, heeft twee gezonde kinderen, een leuke vrouw, een huis. Je zou zeggen, hij heeft het voor elkaar.

Toch gaat het niet goed. Te vaak merkt hij dat hij suffig voor zich uit kijkt en drie keer moet lezen voor iets tot hem doordringt. Ook heeft hij last van hyperventilatie. Hij irriteert hij zich steeds vaker aan anderen. Hij weet zich wel in te houden maar is innerlijk vaak woedend als er wéér iemand aan zijn bureau staat die iets wil. “Wanneer kan iemand nou zelf eens even wat uitzoeken”? verzucht hij. “Mensen hebben toch zelf hersens?”

Maar Thijs realiseert zich ook dat hij hier zelf de enige is die kan sturen. Hij meldt zich dan ook weer en zegt: “ik ben er nu eerder bij. Ik herken de symptomen van vorige keer en ik ga het nu niet meer zo ver laten komen”.

Thijs maakt voorafgaand aan onze afspraak een scan en aan de hand hiervan gaan we aan de slag. De focus ligt op werk, privé en gezondheid. Wat gaat goed? Waar wringt het? Wat kan en wil je veranderen. En misschien nog wel het belangrijkste: wat is oud en kan je loslaten?

Het lukt hem in de anderhalf uur een besluit nemen en hij realiseert zich wat hem te doen staat.

Hij weet ook waar hij nog verder op wil reflecteren, namelijk zijn eigen beelden, van hoe hij vindt dat dingen zouden moeten zijn. Ook wil hij minder leven volgens alle verwachtingen van anderen. Hij wil meer dingen doen waar hij gewoon blij van wordt.

Hij is toe aan verandering. Hij is klaar om oude patronen los te laten. Het is wel even diep ademhalen, maar hij doet het. Hij heeft het lef. Hij vertrekt opgelucht en wil nog  één keer terug komen om het af te maken. Hij kan weer door.

Zo kort en krachtig kan dat dus, met een loopbaan APK.

Laat een reactie achter