Wanneer je wel en niet grote besluiten moet nemen over nieuw werk

Wanneer je wel en geen grote besluiten moet nemen over nieuw werk

John vertelde me dat hij maar één ding wilde: weg. Hij had eigenlijk al jaren de balen, over zijn werk en nu ging zijn gezondheid ook achteruit. Hij voelde zich ’s avonds doodop, uitgeblust en had overdag moeite om zich te concentreren. Hoe graag John ook NU weg wilde, toch raadde ik hem aan om nu nog geen overhaaste grote besluiten te nemen.

Keuzes vanuit een negatieve setting zijn namelijk een vlucht. Het zijn keuzes van iets/iemand WEG. De enige keuze die je wèl kan maken vanuit een vervelende situatie is het besluit dàt je in beweging komt. Dat je besluit uit je comfortzone te komen en dat het NU tijd is voor jou. Ook al weet je nog niet waar dat toe gaat leiden en vind je het eng.

Grote en belangrijke keuzes rondom werk moet je dus niet nemen:

  • Als je je moe voelt;
  • Als je ’s nachts loopt te piekeren;
  • Als je overspannen bent;
  • Als je ruzie hebt;
  • Als je niet goed in je vel zit.

Keuzes in werk die goed uitpakken zijn keuzes die je gemaakt hebt vanuit jouw visie, die ‘geankerd zijn’. En, met ‘geankerd’ bedoel ik dat je weet wat je visie is, wat je kernkwaliteiten zijn, je valkuilen èn je mogelijkheden. Dat zijn keuzes ergens NAAR TOE. Keuzes waarin je zowel je hoofd als je hart hebt meegenomen en die inspireren.

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht denken veel mensen na over een mogelijke nieuwe stap. Maak niet de fout om vanuit vermoeidheid of frustratie een te snel besluit te nemen.

Zo bleek John de afgelopen 12 jaar al eerder van baan verwisseld maar toch weer in een ‘vergelijkbare situatie’ terecht gekomen. Een pijnlijke constatering maar wel noodzakelijk. Hij besloot daarom nu verder te kijken en tijd in te ruimen om uit te vinden waar het hem om ging en waar hij zich voor in wilde gaan zetten.

Hoe maak je ‘geankerde’ keuzes? Door eerst fitter te worden en na te denken over wat je echt wilt. Om te beginnen: ga sporten, gezond eten, veel water drinken, minder tijd achter een scherm doorbrengen en praat erover met goede vrienden. Bezin je op de vraag waar je aan wilt bijdragen in de wereld. Hoe wil je straks terugkijken? Wat wil je dan gedaan hebben? Maak een lijst met je kernkwaliteiten maar ook met je valkuilen. Wat wil je niet meer / waar wil je vanaf?

Het heeft geen zin om half oververmoeid te gaan solliciteren….. Je hebt afstand nodig èn energie om succesvol een nieuwe stap te maken. John deed dit ook. Hij ging aan de slag, werd vele malen fitter en besloot een opleiding naast zijn werk te gaan doen om zijn kansen te vergroten. Hij maakte daarnaast een reis die hij al heel lang wilde doen. Blakend van gezondheid èn geïnspireerd vond hij daarna een nieuwe baan waar hij nu met veel plezier net in is begonnen.

Aarzel niet en investeer in jezelf. Omdat je de moeite waard bent. Omdat het leven voorbij raast en je later geen spijt wilt krijgen dat je niet de moed hebt gehad om het aan te gaan. Omdat je keuzes wil maken die geankerd zijn en kloppen. Omdat je nodig bent in deze tumultueuze wereld.

En, zoek je een onafhankelijk klankbord, iemand die met je meedenkt en helpt net die stap extra te zetten? Dan ben je bij het Talenthuis natuurlijk aan het juiste adres. Stuur een mail en ik neem contact met je op.

Ruerdje van Mierlo

Laat een reactie achter