'Later als ik groot ben bestaat niet meer, later is nu'

Ik ben nu halverwege de veertig. Waarschijnlijk op de helft van mijn leven. De afgelopen 15-20 jaar heeft mijn leven in het teken gestaan van opbouwen en uitbreiden. Ik ben een vaste relatie aangegaan, we hebben samen een huis gekocht en een gezin gesticht. Er waren veel keuzes te maken en kansen te pakken. Ondanks de mogelijkheden en keuzestress, had ik nog steeds het gevoel alle tijd van de wereld te hebben. Ik stond in mijn kracht, was energiek, gedreven en zei op alles ja!

Hoog tempo

Ondanks dat verantwoordelijkheden en werkdruk soms best zwaar wogen, voerde ik het tempo verder op. Tijd om stil te staan en te genieten van wat er allemaal was bereikt, had ik niet. Haast was geboden! Ik was sterk georiënteerd op het mentale en het neerzetten van mijn ego.

Stiekem genoot ik van het feit dat ik als een acrobaat die Chinese bordjes draaiende wist te houden.

Verwarring

Op de een of andere manier ben ik al een tijd in verwarring. Dit heeft niet alleen te maken met verdrietige incidenten in mijn omgeving of maatschappelijke veranderingen. Op een dieper niveau zeurt er iets in mij. Ik twijfel steeds vaker aan dat waar ik eerder zeker van was. Zaken waar ik eerder warm voor liep, hebben hun glans verloren. Het voelt allemaal meer van hetzelfde. De rek is er een beetje uit. Ik ben (geestelijk) moe van alle ballen in de lucht houden. Ik ben nu biologisch en psychologisch volwassen en besef dat mijn jeugd echt voorbij is.

Terugblikken en vooruitkijken

Automatisch ga je dan terugblikken op je leven en zoek je antwoorden op de vragen: wie ben ik geworden?, wat zijn mijn idealen?, hoe vrij ben ik om te doen wat ik echt wil?

Ik ontdekte dat ik mijn energie heel versnipperd inzet. Bijna als met hagel schieten op alles wat langs komt. Ik verlang naar meer focus en om mijn energie in te zetten voor zaken die echt belangrijk zijn en die mij tevens energie geven.

De meest schokkende constatering van de afgelopen periode is, dat er nog maar weinig ‘schaterlach’ in mijn leven is. Er is heus wel humor en een glimlach maar die bevrijdende volle lach is er op dit moment helaas te weinig.

Plezier en inspiratie terugvinden

Door het waarmaken van al mijn toezeggingen en verplichtingen ben ik ‘gevangen’ geraakt en is er weinig ruimte voor vrijheid en lichtheid. Ik wil de komende tijd antwoorden vinden om het plezier en de bezieling terug te vinden. Om te weten waar ik het voor doe, en weer meer te lachen.

Uit: ‘de verwarde veertiger’, Gaby Bosch

Veel voorkomende vragen en veertigers dilemma's:

Loopbaanvraagstukken in relatie tot veertigers:

  • Wat wil ik eigenlijk? Wat is mijn waarde? Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik deze inzetten?

Relatievraagstukken in relatie tot veertigers dilemma's:

  • Ben ik nog gelukkig in mijn relatie? Past mijn sociale omgeving nog wel bij mij?

Maatschappelijke kwesties in relatie tot veertigers dilemma's

  • Het gemis van diepgaand contact met anderen, individualisering en gemis van sociale betrokkenheid.
  • Vragen over de veranderende tijd
  • Voldoe ik aan de hoge eisen, die deze veranderende tijd en technologische ontwikkelingen van mij vragen?
Stressproblematiek
  • Hoe vind ik een goede balans tussen draaglast en draagkracht, ontspanning en inspanning?

Tips en doorverwijzingen

Vragen over relaties en veertigers dilemma's:

Heb je vragen over je relatie, hoe die beter kan? Kijk dan eens bij Ivonne Schouten. Zij is een topper: een hele deskundige en prettige persoon. Het prettige is dat zij enorm ervaren is en veel praktische oplossingen aandraagt. Zij biedt zowel een overzichtelijk online programma als live relatie coaching.

Vragen over opvoeding:

Zoek je iemand die je kan ondersteunen in je ouderschap of die je kind kan helpen met zijn/haar vragen? Kijk dan eens verder bij Clarisse Mirandolle. Zij is absoluut een aanrader: ervaren, warm en met een resultaatgerichte aanpak.