Maak handig gebruik van ChatGPT in je zoektocht naar werk

Maak handig gebruik van ChatGPT in je zoektocht naar werk

Het voelt nog wat onwennig maar het kàn: in mum van tijd je laten inspireren en een aansprekende motivatiebrief of CV schrijven die aansluit op de vacature. ChatGPT is een handige tool die je makkelijk op weg helpt en veel tijd kan schelen. Je moet het wel op de juiste manier gebruiken. Als je weet hoe het moet versnel je je sollicitatie en vergroot je je kans op werk. Het is en blijft natuurlijk wel een ’tool’.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ga naar Chatgpt en registreer je als je dat nog niet hebt gedaan. Je kan daarna direct aan de slag. Stel in de balk onderin het scherm de vraag: ‘schrijf voor mij een motivatiebrief voor deze functie (voeg url in naar vacature)’. Je kan evt nog toevoegen: ‘benadruk mijn ervaring in…..’. Je kan ook zeggen: ‘schrijf de brief vanuit dit profiel: …. (vul hier de url naar je LinkedIn profiel in).’

Bekijk vervolgens het resultaat en vraag door. Je kan bijvoorbeeld vragen: ‘benadruk mijn ervaring met projectmanagement.’ Of, ‘schrijf deze brief formeler (of juist creatiever).’ Het helpt ook als je jezelf even introduceert. Bijvoorbeeld: ‘ik ben een senior loopbaancoach en ik heb veel ervaring met hoog opgeleiden. Ook heb ik bestuurservaring en tien jaar werkervaring in profit organisaties. Schrijf een sollicitatiebrief vanuit dit perspectief…….. ‘. Je kan ook zeggen: ‘gebruik niet het woord ‘huppeldepup’. ChatGPT past de brief direct voor je aan.

Promting

Door dit soort hele gerichte vragen aan ChatGPT te stellen krijg je steeds betere resultaten. Specifieke vragen waar ChatGPT goed mee overweg kan heten een ‘prompt’. “Prompting” is dan ook een nieuwe skill die iedere werkzoekende snel zou moeten leren. Belangrijk is dus dat je het niet laat bij één vraag maar dat je een paar keer doorvraagt. Zo krijg je steeds betere informatie en resultaten.

Makkelijker aan de slag

Mijn ervaring so far is dat je binnen een minuut een brief tot je beschikking hebt waar je goed mee verder aan de slag kan. De brief is zeker nog niet perfect. Het is echter wel een prima aanzet. Het scheelt je echt tijd en geeft opties waar me mee verder kan.

Men zegt dat je Chatgpt ook een cv kan laten schrijven. In theorie kan dat ook . Je geeft de url naar je eigen LinkedIn profiel en naar de vacature en je krijgt een CV binnen no time. Mijn ervaring is echter dat het wel een erg korte en grove opzet is. Bovendien klopt de helft niet. Maar ook hier, heb je moeite met op gang komen. Gebruik deze nieuwe technologie dan zeker.

Nadelen

Hoewel de technologische ontwikkelingen razendsnel gaan zijn er ook een paar nadelen:

Chat GPT kan dus weliswaar een motivatiebrief schrijven of cv maken maar is niet volledig en ook niet helemaal correct. Het betrekt niet alles uit je LinkedIn profiel en bedenkt er van alles zelf bij. Laat je niet verleiden dingen over te nemen die mooi klinken maar niet juist zijn. In het gesprek komt dit ongetwijfeld naar boven en kan sterk in je nadeel werken.

Ervaren recruiters weten ondertussen natuurlijk ook dat sollicitanten AI steeds vaker gebruiken. De voorspelling is dat zij steeds minder om motivatiebrieven zullen vragen. Vooralsnog is nog lang niet iedereen zo ver en kan je er nog goed je voordeel mee doen.

Het is verder ook goed om te weten dat alle informatie die je aan ChatGPT geeft hiermee openbaar voor hen is. Het is goed om geen info te geven die je liever privé houdt. Alle informatie die je op LinkedIn zet is echter ook al openbaar. Vandaar dat het mijns inziens geen kwaad kan deze te gebruiken. Ook hier geldt: zet er alleen op wat je kwijt wilt.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

Realiseer je verder dat ChatGPT zich razendsnel ontwikkelt, net als anderen tools die momenteel de markt bestormen. Het is goed denkbaar dat deze technologische hulpmiddelen op korte nog termijn beter zullen worden en accurater in hun opbrengst.

Ga mee en blijf kritisch

Het is belangrijk om kennis te maken met alle nieuwe ontwikkelingen. Zo blijf je bij en toekomstgericht. De tools en methodieken zullen veranderen, maar het gebruik van AI gaat hoe dan ook een grote rol spelen. Je kan er dus maar beter kennis mee maken.

Laat een reactie achter