Hoe voorkom je waar veel 65-plussers spijt van hebben?

blog: hoe voorkom je waar 65 plussers spijt van hebben?

Het gevoel van betekenis te zijn (geweest) voor anderen blijkt van doorslaggevend belang voor de mate waarin 65-plussers tevreden terugkijken op hun leven.

Het spitsuur van het leven vraagt daarom om een sterke regie. Dat merk ik zelf en dat hoor ik ook vaak terug van mijn klanten: “Voor ik het weet is de maand alweer bijna voorbij en ben ik allang blij als ik mijn werk goed heb kunnen doen, mijn kinderen oké zijn en ik nog fit genoeg ben om hier en daar iets sociaals te doen” zegt Angela, bedrijfsleider en 42 jaar oud).

Zoektocht naar betekenis

Richard Leider, (coach, keynote speaker) schrijft al 40 jaar over dit thema en zijn boek “The power of purpose” is een absolute aanrader. Hij schrijft bevlogen over de relatie tussen geluk/voldoening en het leveren van een bijdrage. Mensen die weten ‘waar ze het voor doen’, die dus weten wat betekenis voor hen heeft en daar acties aan verbinden zijn gelukkiger dan degenen die dat niet doen.

Samenvattend blijkt uit meer dan 40 jaar onderzoek dat 65-plussers spijt hebben van drie dingen:

  1. Ze hadden vaker willen reflecteren;
  2. Ze hadden eerder willen nadenken over wat betekenis voor hen had;
  3. Ze hadden meer moed willen hebben.

Moed

Lef en moed. Het gaat niet vanzelf. Het vraagt dat je tijd neemt en uit je comfort zône komt. Het levert ook fantastisch veel op. Want wie wil er nu terugkijken straks en denken, “eigenlijk was het toch wat saai? Eigenlijk heb ik niet de stappen genomen die ik had kunnen nemen”.

De eerste stap het moeilijkste

Toch is het niet makkelijk om in beweging te komen. Zo ook niet voor Angela. Ze heeft 2 jaar lopen dubben en ging met buikpijn naar haar werk voordat ze besloot dat ze dingen echt wilde veranderen.

De eerste stap bij een verandering is altijd het moeilijkste. Dat kom ik keer op keer tegen in mijn praktijk. Het erkennen dat je dingen anders wilt, het nog niet weten hoe dat dan precies moet, de onrust over de vraag of het allemaal wel kan en verantwoord is.

Maar als het lukt en je komt in beweging dan vallen de meeste bezwaren weg blijkt in de praktijk. “Het is eigenlijk een enorme opluchting om te besluiten dat ik het anders wil” zegt Angela. Ik merk dat ik al pratend en doende tot nieuwe inzichten kom en mijn gesprekken met anderen zijn een stuk interessanter. Ik voel dat het weer bruist, dat dingen weer nieuw kunnen worden en dat het oude goed was voor toen, maar niet meer voor nu.”

Volhouden in de weerbarstige praktijk

Alleen goede wil is niet genoeg in de weerbarstige praktijk. En, Angela realiseert zich maar al te goed dat ze niet zomaar al haar verplichtingen kan en wil opzeggen. Samen maken we een plan met als basis haar persoonlijke visie. Na verloop van een paar gesprekken concludeert ze dat het voor haar betekent dat ze de overstap wil maken van het bedrijfsleven naar de zorgsector.

Jaarlijks bijsturen

Na het beëindigen van het loopbaantraject spreken we af dat ze over een jaar terugkomt. Angela zegt: “ik wil dit nooit meer, zo vastlopen, het zo ver laten komen”. En zo doen we het ook. Een jaar later stuur ik haar een checklist met vragen over haar werk, haar gezondheid en privé. Op basis daarvan plannen we een gesprek en evalueren we hoe het gaat. Ze komt stralend binnen. Veel is gelukt. Er blijken een paar kleinere zaken op de achtergrond te spelen. Ze stuurt bij en zorgt met relatief kleine moeite dat ze haar doelen voor het komende jaar bijstelt en weer scherp heeft.

Het is op basis van de ervaring met Angela en de inzichten van Richard Leider, dat ik de Loopbaan APK heb ontwikkeld.

Ook aan de slag?

Wil jij ook jaarlijks evalueren? Kijk dan eens op de pagina loopbaan APK.

2 reacties

  1. Kiki Verbeek op september 9, 2016 om 8:10 am

    Ruerdje plaats de Loopbaan-APK in breed, levenskunstig perspectief. Sterk en herkenbaar verhaal over een complexe kwestie. De loopbaan-APK is een onmisbaar instrument, een praktische vorm voor iets wat soms zo onhanteerbaar en warrig voelt: grip op je tijd, je energieverdeling, je leven. Ik lees momenteel het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe, over een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Ik wil er wat mee, ik moet er wat mee, ik wil er wat mee, ik moet er wat mee, ik wil er wat mee, ik moet er wat mee. Wie niet? Maar hoe? Ga naar Ruerdje van Mierlo.

  2. Kiki Verbeek op september 9, 2016 om 6:37 pm

    Ruerdje plaatst de Loopbaan-APK in breed, levenskunstig perspectief. Sterk en herkenbaar verhaal over een complexe kwestie. De loopbaan-APK is een onmisbaar instrument, een praktische vorm voor iets wat soms zo onhanteerbaar en warrig voelt: grip op je tijd, je energieverdeling, je leven. Ik lees momenteel het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe, over een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Ik wil er wat mee, ik moet er wat mee, ik wil er wat mee, ik moet er wat mee, ik wil er wat mee, ik moet er wat mee. Wie niet? Maar hoe? Ga naar Ruerdje van Mierlo.

Laat een reactie achter