Levensthema’s

Levensthema’s herken je aan vragen of gebeurtenissen die steeds terugkomen. En, waar je bij anderen vaak wel mild kan glimlachen zijn jouw eigen vragen veel moeilijker of ronduit confronterend. Je eigen thema kan zo actueel voelen als ‘ie weer eens de kop op steekt dat je verbaasd bent als iemand je er op wijst dat het niet de eerste keer is dat je hierover begint.

Levensthema’s blijven terugkomen tot je er iets aan doet. Daarnaast is het eigenlijk net een ui. Elke keer kom je een stuk verder, maar na verloop van tijd kom je de volgende schil tegen.

Het is enorm verhelderend om hier meer inzicht in te krijgen door te kijken hoe je je hobby aanpakt. Juist iets dat er wellicht helemaal niets mee te maken heeft kan je veel vertellen hoe jij zaken aanpakt, waar je tegenaan loopt en hoe het kennelijk werkt bij jou.

Tuinieren doet dit voor mij. Op dit moment ben ik in gevecht met een stel planten die ik er niet definitief uit krijg.

In het vroege voorjaar heb ik ze eruit gehaald. Het waren hele hoge zonnige bloemen maar ze werden veel te hoog en overwoekerde de rest. Ik heb echt een heel stuk DRIE keer omgespit en vervolgens nieuwe plantjes gekocht en heel mooi nieuw perceel gemaakt. Vol verwachting volgde ik de groei en verheugde me op hoe mooi het straks zou worden.

Tot mijn ergernis kwamen ze na een paar dagen alweer terug: loten van de planten die ik er zo rücksichtslos uitgegooid had. Ik blijf ze eruit trekken maar tot nu toe tevergeefs: elke keer als ik weer ga kijken zie ik  toch weer nieuwe, soms dwars door mijn nieuwe planten heen. Grrrrrr.

Het lijkt erop dat ik nog grondiger te werk zal moeten gaan. Dat het nodig is dat ik nog beter ga kijken hoe deze wortels zitten en ‘wat er nodig is om ze er echt uit te gaan krijgen’.

En terwijl ik zo in mijn tuin loop te tuinieren vallen er kwartjes:

  • Dat sommige dingen misschien niet direct overgaan en dat het dus nodig is dat ik op een dieper niveau moet kijken / dat ik ‘nog wat grondiger mijn border moet omspitten’.
  • En dat dat op mijn leven slaat: dat hoe ik mijn tuin inricht iets over mij zegt en dat ik al tuinierend dus eigenlijk aan zelfreflectie doe en weer een stapje verder kom.
  • Dat tuinieren mij helpt om op een andere manier naar mezelf te kijken en nieuwe inzichten geeft van wat er kennelijk leeft in mij, zonder dat dat de opzet was.

Anders gaan kijken

Het helpt dus om niet alleen heel hard na te denken over je eigen levensthema maar ook op een andere manier ingang te vinden tot nieuwe inzichten. Dit hoeft geen tuinieren te zijn, het kan ook met tekenen, slenteren, zeilen, klussen whatever.

Vraag je drie dingen af:

  • Wat is mijn hobby?
  • Wat doe ik daar altijd in?
  • Wat zegt dat over mij?

Probeer daarbij niet te oordelen. Wees in eerste instantie een soort milde observator. Vanuit meditatie leerde ik: als iets niet over gaat: ‘dan is het blijkbaar nodig er nog wat langer naar te kijken’. En zo is het, eerst moet je het zien en erkennen. Daarna is het pas mogelijk oplossingen te vinden.

Wil jij ook verder groeien en stappen zetten om verder te komen met jouw levensthema? Het blijkt vaak een hele opluchting om je eigen thema aan te pakken, ook al lijkt het te voren eng of een hopeloze zaak. Als het lukt er met nieuwe ogen naar te kijken, kom je verder en vind je rust en een nieuw soort betekenis.

 

Laat een reactie achter