Het paard dat een zebra moest zijn

Over het paard dat een zebra moest zijn

Dat het loont om je talent in te zetten en de dingen te doen waar je goed in bent weten we eigenlijk allemaal wel. Desondanks trof het me toen ik langs een weiland fietste en dit paard zag, dat een zebradeken om had gekregen. Het paard keek me wat glazig aan en stond verder te grazen met een paar andere paarden.

Ik moest lachen maar realiseerde me ook direct de metafoor. Een paard die een zebra moest zijn maar dat natuurlijk totaal niet was. In feite herkent iedereen het wel eens dat er bij de ander op de één of andere manier iets niet klopt en zie je soms haarscherp als een ander zich anders voordoet dan hij/zij eigenlijk is. Op een receptie of in een vergadering, het is doorgaans direct duidelijk wie op zijn gemak is en op een vanzelfsprekende manier vanuit zichzelf opereert en wie iets hoog wil houden en net te enthousiast doet of teveel wil laten zien hoe goed hij/zij het allemaal wel weet.

In feite ziet dat er net zo uit als dit paard met zijn zebra-deken. Namelijk: ‘fake’.  En, bewust of minder bewust waarderen we deze persoon lager, zowel qua kennis en deskundigheid als in sociale zin. Mensen die zichzelf zijn en daar voor zijn gaan staan stralen een natuurlijke aantrekkingskracht uit en worden als deskundiger en als meer integer ervaren.

Dus, hoewel dit paard er natuurlijk niet voor gekozen heeft een zebradeken om te gespen, is het wel symbool voor hoe het eruit ziet als je heel erg probeert iets te zijn dat je eigenlijk niet bent.. Of een metafoor voor hoe we onszelf in jassen hijsen die niet goed passen of ons in situaties manoeuvreren waarvan we na verloop van tijd denken: hoe ben ik hier dan toch terecht gekomen?

Maar, weten wie je dan echt bent en je talent helemaal inzetten is geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, iedereen kent periodes dat je het even minder weet. Dat er ruis op de lijn lijkt te zitten, dat je minder voor elkaar krijgt, alles meer energie vraagt en dat je minder grip hebt op de zaken om je heen.

In plaats van dooremmeren of wachten tot ‘de emmer overloopt’ is het effectiever om tijd te nemen om te reflecteren wat er speelt en wat de situatie wil zeggen. Want vaak zijn het signalen die aangeven dat er ergens iets wringt en dat het tijd is om zaken opnieuw te bekijken, bij te sturen en koers te bepalen.

Ook al is het niet makkelijk, omdat je ‘net zo lekker op dreef was’, toch is het beter je eigen signalen serieus te nemen en aandacht te blijven besteden aan wat belangrijk voor je is. Zo kan je voorkomen dat je eruit gaat zien als een paard met een zebradeken. Neem dus juist nu de stap om in actie te komen en wacht niet te lang. De arbeidsmarkt biedt volop kansen en alles lijkt langzaam weer open te gaan na de twee zware jaren van Corona.

Meer weten over de loopbaancoaching en executive coaching van het Talenthuis? Neem gerust contact op. We beantwoorden je vragen graag.

Ruerdje van Mierlo, het Talenthuis

Laat een reactie achter